New Gadget

Let me show you my new gadget. This is just an incredible handy tool that every knitter should have among his or her equipment. It’s used for making i-cords, and depending on how many pegs your tool has (usually four to eight) and how large the hole in the middle is, you can vary the thickness size of your cord. Now, loved objects usually have many names, so does this one. In English I’ve heard the terms spool, knitting doll and Knitting Nancy. The first name refers to the fact that from the old days this tool was usually made from an empty sewing tread spool with small nails placed on the top. This is by the way an excellent and easy way to make your own tool. The second and third name refers to the tendency of making these tools as small wooden dolls and decorating them accordingly. Here in Norway we call it strikkelise, translated into English that would be something like Knitting Lise. Lise is a common doll’s (and girl’s) name in Scandinavia, and so you also find this term in use in Denmark and Sweden. Personally I really liked the look of my new one, the see through thick glasslike plastic, added some glam to my work, and I like glam.

La meg vise dere min nye ervervelse. Dette er er bare et utrolig praktisk verktøy som burde finnes i en hver strikkers utstyrsboks. Du bruker den til å lage snor og tynne tau. Avhengig av hvor mange stifter den har (vanligvis mellom fire og åtte), og hvor bredt hullet i midten er, kan du variere tykkelsen på snora du lager. Kjært barn har mange navn og sånn er det med dette verktøyet også. På engelsk har jeg hørt uttrykkene “spool” (snelle), “knitting doll” (strikkedukke) og “Knitting Nancy” (Strikke Nancy). På norsk har jeg for det meste hørt at strikkelise brukes som navn. Det navnet refererer nok til at fra gammelt av ble disse laget som utskjærte små tredukker og dekorert deretter. En flott måte å lage sin egen strikkelise på er å sette fire eller flere små spikre i toppen på en gammeldags tom trådsnelle i tre. Så er det bare å gå i gang. Selv syns jeg at min nye strikkelise var særdeles lekker, gjennomsiktig og greier. Den tilfører litt beskjeden glamour til arbeidet mitt, og litt glamour det har man ikke vondt av.

 

3 Comments

  1. Hei Maya. En sånn har jeg også, men min ser ut som en dukke, dvs. den jeg har kjøp til datteren min. Jeg låner den , selvfølgelig! Men jeg har faktisk en som jeg har laget selv, av et tretog som sønnen hadde. En sylinder i tre med hull i, og så hamret jeg på 4 spikre i den ene enden.
    Men da jeg var lita lagde jeg dem av tråsneller. de finnes jo ikke i tre lenger, derfor synes jeg tretoget var perfekt!!!

  2. Oi, jeg hadde en sånn da jeg var lita! Har tenkt på den innimellom og lurt på hva i all verden jeg brukte den til =)

  3. Og hvor får man kjøpt akkurat denne glam-versjonen?? 😉

Leave a Reply

Comments are closed.