I’m inspired

Have a look at these pictures from Maskerade. This is an example of happy street art on a high level! And why is street art so important? Because our cities are selling out our public spaces, and with this our room for individual expression, to huge companies like Clear Channel. Clear Channel and others alike earn their huge profits by filling our vision with huge commercial posters, polluting our visual environment, and monopolizing the right to use visual statements as a means of expression. If you try to express an oppinion by putting up a poster, painting grafitti or using other artistic ways of expression in a public space you will mostly end up with a huge fine.
Luckily there are movements engaging in the work against visual pollution through power structures, and one of these are Adbusters. You can learn more about their work and how to engage by visiting their site. You can learn more about their work and how to engage by visiting their site. So with this entry I hope to encourage all of you to go out and claim back our public space!

Se disse bildene fra Maskerade . Dette er gatekunst og aktivisme på høyt nivå! Og hvorfor er gatekunst viktig? Jo fordi myndighetene i våre byer selger våre offentlige rom til høystbydende, og med det hindres våre muligheter til å uttykke oss. Selskaper som Clear Channel profitterer enormt på å fylle vår synsfelt med enorme reklameplakater, forurenser med dette vårt visuelle miljø og monopoliserer retten til å bruke det visuelle som utrykksmiddel. Hvis du prøver å utrykke en mening eller et budskap ved å klistre opp en plakat, lage graffiti eller ved andre utrykk i det offentlige rom vil du mest sannsynlig ende opp med en diger bot. Heldigvis er det flere bevegelser som arbeider mot visuell forurensing gjennom kommersielle maktstrukturer, en av disse er Adbusters. For å finne ut av hva de driver med kan du bare klikke på navnet, det ser dessverre ut som om norske Adbusters er uvirksom for øyeblikket så derfor har jeg linket til den internasjonale hovedsiden. Her i Norge var det utrolig lite motstand og oppmerksomhet i det Clear Channel gjennomførte sine “raid” og inngikk kontrakter med de fleste store byene her til lands. Bare Bergen endte opp med å nekte Clear Channel tilgang til byens visuelle miljø. Og her kan dere se hvordan Clear Channel responderte på at noen hadde mot nok til å gå i mot dem. Hurra for Bergen sier nå jeg, og mens vi venter på at Clear Channels kontrakter skal gå ut i de andre byene (noe som kan ta opptil 15 år enkelte steder) oppfordrer jeg alle til å gå ut og ta vårt offentlige rom tilbake!

 

4 Comments

  1. Takk for opplysningen, Maya! Jeg fikk nesten lyst til å gjøre samme sak i byen vår, faktisk! Noe så kult!

  2. Takk igjen for en liten sniktitt på siden din,du har så absolutt rett i at vi bør begynne å gjøre mye mer for miljøet vårt!!

Leave a Reply

Comments are closed.