Nostalgia and Ice

I’m finally back in London, and I can tell you that my mood definitely got a boost being with my family again. After three weeks my conclusion was that it is unnatural to stay away from your loved ones for so long. I came back last Thursday and I have really enjoyed the last few days. I’m also very happy to have access to my camera and my own computer again, and I promise you that there will be a lot more activity on this blog from now on.

First of all I want to show you my solution to last week’s TEMA, “Ice, Frost and Cold”, and for the week before, “Nostalgia”. I understand the term nostalgia as good/sentimental memories about an earlier period of one’s life or about older times. The picture I’ve chosen to illustrate this is a picture which is very dear to me. It is taken allmost five years ago, and it is of me and my then newborn daughter. I had a wonderful and crazy youth which I look back on with joy, this picture represents to me the end of that period and how I realized that I was finally an adult. Youth being replaced with the most wonderful of all experiences being a mom. It also reminds me of when my daughter was a little baby, and the special feelings and atmosphere that rise between parents and children in the first months of a new person’s life. The other pictures represent Ice, but since there is no snow or ice here in London I had to make it myself. What I’ve tried to capture in these pictures is the structure/texture of the ice, how water moves and get shaped when frozen. The first picture is the original photo, the other one is manipulated with color and contrast trying to intensify the “coldness”. This week’s TEMA is Heat and Fire, and I’ll make sure to reach the deadline this time.

Nostalgia

TEMAIce1

TEMAIce2

Jeg er endelig tilbake i London! De siste dagene har jeg bare kost meg her hjemme med de jeg er glad i. Jeg savnet pia mi og min kjære så mye, at jeg til slutt konkluderte med at det må være unaturlig å være borte fra familien sin så lenge. En annen ting jeg er overlykkelig over, er å være i nærheten av mitt eget kamera og min egen datamaskin igjen. Jeg lover at det kommer til å bli mye mer aktivitet her inne fra nå av.

Først av alt vil jeg ta igjen det jeg henger etter når det gjelder TEMA for forrige uke, Rim Frost Kulde, og uka før det, Nostalgi. Min løsning for Nostalgi er et bilde som betyr veldig mye for meg. Dette er tatt for ca fem år siden da pia mi var nyfødt. For meg representerer dette bildet overgangen fra en fantastisk ungdom til en like fantastisk voksentilværelse som mamma. Det representerer også det magiske ved å ha fått ett nyfødt barn og den første tiden etter dette hvor båndene mellom barn og foreldre etableres, for meg en betingelsesløs kjærlighet. På de neste to bildene har jeg forsøkt å illustrere kulde gjennom is, men siden det ikke er noe særlig med snø og is her i London så måtte jeg lage den selv. Det jeg har prøvd på er å fange isens struktur/tekstur, hvordan vannet beveger seg inn i hard form under frysing. Det første bildet er det orginale, det andre er manipulert med farge og økt kontrast for å forsterke følelsen av kulde. Denne ukens TEMA er Varme og Ild og denne gangen skal jeg rekke tidsfristen på søndag.

 

1 Comment

  1. Velkommen tilbake, Maya!
    Tenk at du tar med de andre Tema-ukene. Takk for det!
    Home is where my heart is, og det er vel hos dine kjære!!!!

Leave a Reply

Comments are closed.